El Comitè Assessor Comunitari

El Comitè Assessor Comunitari (CAC) d’HIVACAT és un òrgan extern que té com a objectiu facilitar la comunicació i el diàleg entre la comunitat científica i els col·lectius d’afectats pel VIH, els grups de persones que exerceixen la seva sexualitat en contextos d’alt risc i els professionals que hi treballen en diferents àmbits.

El CAC va ser sol·licitat i promogut pel Projecte HIVACAT de recerca i desenvolupament d’una vacuna per a la sida. HIVACAT està codirigit per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l’IDIBAPS/Hospital Clínic de Barcelona, en coordinació amb Esteve i amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, i dels departaments de Salut i d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Missió i funcions

La missió del CAC és proporcionar a HIVACAT i als seus investigadors una visió àmplia i complementària sobre l’impacte, les possibles conseqüències i la viabilitat dels estudis que realitzen.

El CAC es reuneix quatre vegades l’any i entre les seves funcions hi ha la d’assessorar els investigadors d’HIVACAT de manera no vinculant, revisar els projectes de recerca d’HIVACAT i vigilar l’impacte que els estudis poden tenir en els diferents grups i àmbits. També s’encarreguen de valorar els materials d’informació i educació que es presentin i facilitar l’accés de la comunitat als darrers resultats de recerca a través de les organitzacions a què pertanyen els seus membres.

Qui forma el CAC?

El CAC està integrat per 14 membres voluntaris, que recullen la pluralitat i els diferents aspectes entorn de la realitat del VIH. Aquests membres procedeixen d’institucions públiques (locals i autonòmiques), ONG, participants en estudis clínics, persones que viuen amb el VIH, homes que tenen sexe amb homes i treballadores sexuals.

Actualment, està format per membres de l'Agència de Salut Pública, la Federació d’Entitats Llatinoamericanes de Catalunya, l'ONG Àmbit Prevenció, el Projecte dels Noms-Hispanosida, l'ONG Afirma't, l'ONG Planeta Salud, Gais Positius, el Grup de Treball sobre Tractaments del VIH (GTT), el Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa.

Des d’octubre de 2010, Mercè Meroño, coordinadora d’Àmbit Dona de l’ONG Àmbit Prevenció, és la presidenta del CAC. Aquest càrrec, escollit per majoria entre els membres del CAC en les seves reunions periòdiques, es renova cada 18 mesos i els mandats són prorrogables.